1 Μαΐου 2007

Περί θρησκείας γενικά


Αντιγράφω ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο του φιλόσοφου Μπέρτραντ Ράσσελ "Κείμενα για τη θρησκεία":

Πιστεύω ότι η θρησκεία βασίζεται κυρίως στο φόβο. Είναι εν μέρει ο τρόμος του αγνώστου κι εν μέρει η επιθυμία να αισθάνεσαι ότι έχεις έναν μεγάλο αδελφό που θα σου συμπαρασταθεί σε όλα σου τα προβλήματα. Ο φόβος είναι η βάση της όλης υπόθεσης, φόβος του μυστηριώδους, φόβος της ήττας, φόβος του θανάτου.
Η επιστήμη μπορεί να μας βοηθήσει να κατανικήσουμε αυτόν τον νοσηρό φόβο με τον οποίο έζησε η ανθρωπότητα για πολλούς αιώνες. Η επιστήμη μπορεί να μας διδάξει, και πιστεύω ότι και η καρδιά μας μπορεί να μας διδάξει, να μην αναζητούμε πια φανταστικά στηρίγματα, να μην εφευρίσκουμε πια συμμάχους στον ουρανό, αλλά να συγκεντρωθούμε στις δικές μας προσπάθειες, εδώ κάτω σε τούτο τον κόσμο, για να τον κάνουμε καλύτερο από αυτόν που έφτιαξαν οι Εκκλησίες σε όλους αυτούς τους αιώνες.

Συμπληρώνει λίγο πιο κάτω:

Δεν χρειάζεται να είμαστε στραμμένοι στο παρελθόν και να υποδηλώνουμε το μυαλό μας σε λόγια που ειπώθηκαν πριν από πολλούς αιώνες από ανθρώπους ανίδεους. Χρειάζεται άφοβη ματιά και ελεύθεη διάνοια. Χρειάζεται ελπίδα για το μέλλον, όχι να κοιτάμε συνεχώς ένα παρελθόν που είναι νεκρό, που θα ξεπεραστεί από ένα μέλλον που η δική μας διάνοια μπορεί να δημιουργήσει.

Συνιστώ το βιβλίο αυτό σε όσους έχουν καθαρό μυαλό, απαλλαγμένο από δογματισμους και θέσφατα, που αρέσκονται να αμφισβητούν και να ερευνούν χωρίς φόβο και πάθος.

1 σχόλιο:

Τιπουκειτος είπε...

Αν υπάρχει πράγματι ο Θεός των ευαγγελίων όπως μας λένε, γιατί ανέχεται την τόση αδικία που επικρατεί στον κόσμο; Σαν πανάγαθος και φιλευσπλαχνος που είναι, γιατί δέχεται να πεθαίνουν στην Αφρική και όχι μόνο, χιλιάδες παιδάκια από την πείνα και την αρρώστια; Σαν παντοδύναμος που δήθεν είναι, γιατί δεν αλλάζει λίγο τον κόσμο, να τον κάνει πιο δίκαιο, πιο ειρηνικό; Γιατί δεν τιμωρεί τους κακούς; Γιατί επιτρέπει να γίνονται φυσικές καταστροφές (σεισμοί, πλημμύρες κτλ) που προκαλούν δυστυχία και πόνο; Αυτά και άλλα πολλά αμείλικτα ερωτήματα, που περιμένουν απάντηση.